Kapadokya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kültürel ve tarihi miraslarını bir arada barındıran, kültürler arası ilişki ağının yoğun olduğu bir bölgede yürütülme ayrıcalığına sahiptir.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora programı, farklı disiplinlerden Tezli Yüksek Lisans eğitimini başarıyla tamamlamış adaylara, uluslararası konularda çok yönlü bilimsel araştırmalar yapma ve geçerli analizler inşa etme becerisi kazandırmayı amaçlamaktadır.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora programı, ülkelerin ya da toplumların siyasi, tarihsel, ekonomik ve kültürel dinamiklerini anlamaya yönelik çok disiplinli bir yaklaşıma sahiptir. Doktor adayı öğrenciler, disiplinin temel kuram ve yaklaşımları ışığında ulusal, bölgesel ve küresel siyasetin dinamikleri, aktörleri ve süreçleri üzerinde uzmanlaşarak, uluslararası sorunların anlaşılmasına ve bu sorunların çözümüne katkıda bulunurlar.
Akademik alandaki uzman personel ihtiyacını karşılamayı hedefleyen program, aynı zamanda kamunun, özel sektörün, yerel ve uluslararası sivil toplum örgütlerinin taleplerini karşılayacak, küresel vizyona sahip personel yetiştirmeyi amaçlar. Bu amaçlar doğrultusunda, çeşitli alanlarda uzmanlaşan öğrencilerimiz, farklı uluslara, kültürlere ve yaşam tarzlarına sahip kişileri anlama, onlarla iletişim kurma ve her konuda iş birlikleri geliştirme becerisi kazanırlar.
Doktora Yeterlilikleri:
1- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkileriler alanındaki kuram ve kavramları ileri düzey tartışmalara taşıyarak, kendi özgün çalışmalarını ortaya koyarlar.
2- Ulusal, bölgesel ve küresel aktör, süreç ve dinamiklere yeni bakış açıları getirerek alana katkı sağlarlar.
3- Uluslararası İlişkiler disiplininin yanı sıra siyaset bilimi, ekonomi, yönetim bilimi, sosyoloji ve psikoloji gibi ilişkili disiplinleri de çalışmalarına dâhil ederek disiplinlerarası projeler ortaya koyarlar.
4- Alandaki temel kuram ve bilgilerle birlikte yeni gelişmeleri de yakından takip ederek zengin ve güncel bir literatürün oluşmasına katkıda bulunurlar.
7- Alandaki ilgi duydukları veya uzmanlaşmak istedikleri konularda bağımsız çalışmalar yürütürler.
8- Kamu, özel sektör ya da STK çalışanı öğrencilerimiz, kendi profesyonel ve kurumsal deneyimlerini alandaki ilgili tartışmalara taşıyarak, özgün akademik çalışma ve projeleri aracılığıyla yeni ve farklı bakış açıları kazandırırlar.
9- Akademik biçim ve içerikte hazırladıkları sözlü, yazılı ve görsel çalışmalarını çeşitli etkinlikler aracılığıyla kişi ve gruplara sunarak, fikir ve gözlemlerini derinlikli ve eleştirel bir üslupla tartışma becerisi kazanırlar.
10- Ulusal, bölgesel ve küresel konulara açık fikirli, eleştirel ve yaratıcı yaklaşarak, çağdaş dünyada, doğayla ve farklı kimliklerle yapıcı ve barışçıl ilişkilerin tesis edilmesine katkıda bulunurlar.